Goudsmid in den haag Odinski Jewels
Search

Goudsmid Sonja Hunefeld, Den Haag

GOUDSMID SONJA HUNEFELD, GEBOREN IN 1980, OPGEGROEID IN ROTTERDAM.

“Wat goudsmeden betreft was ik er qua leeftijd niet héél vroeg bij. Pas op 19-jarige leeftijd ontdekte ik dat ‘goudsmid zijn’ überhaupt ook een beroep was. Als aan de grond genageld, toen ik in 1999 op ‘De Zilverdag’ in Schoonhoven liep en de stand van De Vakschool ontdekte: Er ging een wereld voor me open!”

AAN DE SLAG ALS GOUDSMID

“Na die ene Zilverdag in Schoonhoven wist ik het: Ik word goudsmid! Ik schreef me in op De Vakschool in Schoonhoven en in 2003 rondde ik daar mijn opleiding tot goudsmid/ondernemer af. Met het diploma op zak mocht ik blijven werken bij mijn stage adres in het Hof Kwartier van Den Haag als goudsmid. Unieke sieraden voor bijzondere klanten maken en jaren later vond ik een baan als juwelier eveneens in het Hof Kwartier. Daarna kreeg ik de kans om voor een groot sieradenmerk in Azië aan de slag te gaan als productiemanager. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen…

 Gaandeweg begon ik me echter te realiseren dat unieke stukken maken het beste bij me past. One of a kind sieraden maken; dát is voor mij als goudsmid het allermooiste om te doen! En zo kwam ik in 2011 weer terug in Nederland, terug bij de basis, terug bij het begin, de start van mijn eigen goudsmidsatelier in Leiden. Tegenwoordig kan ik u het mooie nieuws melden dat ik per 1 september 2019 de trotse eigenaar ben van mijn eerste winkel in het Hofkwartier te Den Haag”

MODERNE SIERADEN DOOR OUDE TECHNIEKEN

“Oude technieken die goudsmeden duizenden jaren geleden al gebruikten, werken zonder het comfort en de wetenschap van nu; het intrigeert en fascineert me enorm! Technieken zoals granuleren, keum-boo, reticuleren en emailleren pas ik als goudsmid veel toe bij het maken van mijn sieraden.”

 

INTENS GEKLEURDE EDELSTENEN EN PARELS ALS UITGANGSPUNT VOOR ODINSKI JEWELS

“Natuurlijke, intens gekleurde edelstenen en parels vormen vaak het uitgangspunt voor mijn juwelen. De imperfecties die deze parels en edelstenen vaak van nature hebben omarm ik. ‘Perfecte imperfecties’, noem ik ze. Zo’n perfecte imperfectie laat zien dat zo’n edelsteen of parel natuurlijk is. Het geeft het karakter, direct!”

 

ODINSKI JEWELS: ZWARE OBJECTEN MET VEEL VERFIJNING

“Ik verzamel graag vreemde dingen. En al die dingen zwerven overal door mijn atelier. Ook dit is vaak een bron van inspiratie voor mij. Alledaagse vormen uit hun context halen en ze transformeren naar grappige en elegante lijnen voor mijn juwelen. Het eindigt altijd met een zwaar, robuust object. Maar bestudeer het sieraad wat beter en je zult een hoge mate van verfijning ontdekken, niet in de laatste plaats aan de achterkant…”

ALS GOUDSMID ÉCHT ALLES ZELF MAKEN

“Als goudsmid maak ik écht alles zelf. Ik koop geen kant-en-klare halffabricaten in en ook het legeren heb ik me door veel experimenteren eigen gemaakt. Verhoudingen uitproberen tot het juiste gehalte en de juiste kleur zijn bereikt. In goud, zilver, platina, mét of zonder edelstenen;  kan ik ein-de-loos zoeken naar de perfecte verhoudingen, vormen en kleuren.

 Mijn werkwijze tijdens het goudsmeden is heel traditioneel. Dat maakt dat mijn sieraden heel degelijk in elkaar zitten en met veel zorg zijn afgewerkt. Daarbij werk ik met modern- en zelfgemaakt gereedschap en verzin ik iedere keer nieuwe oplossingen om het resultaat te bereiken dat ik voor ogen heb. Wat mij betreft is niets onmogelijk!

– Sonja Hunefeld

schrijf je in voor
de nieuwsbrief