Granuleren is een decoratieve techniek die al 5000 jaar geleden werd geïntroduceerd door onder andere de Etrusken. Deze kunstvorm houdt in dat een oppervlak wordt verfraaid door kleine bolletjes (granules) van goud te gebruiken.
Het proces van granuleren begint met het zorgvuldig plaatsen van de granules in het gewenste patroon. Deze granulen worden op hun plek gehouden door een mengsel van Arabische gom, kopersulfaat en gedestilleerd water. Daarna ondergaat het geheel een heel precies verhittingsproces met een mondblaasbrander.
Door de toevoeging van het kopersulfaat ontstaat heel oppervlakkig tussen de granules en de zelfde ondergrond een legering met een lagere smelttemperatuur. Hierdoor kunnen de verschillende onderdelen met elkaar samensmelten zonder dat de granules of het sieraad zelf smelten.
Door te variëren in de grootte en plaatsing van de granulen kunnen we prachtige en gedetailleerde voorstellingen en versieringen creëren. Het resultaat is vaak verbluffend, en hoewel granuleren tijdrovend is, is juist deze specialisatie techniek zeer de moeite waard voor verzamelaars en liefhebbers van handgemaakte juwelen.
Met de film ‘Coco’ als een van mijn favoriete animatie films in mijn achterhoofd en sowieso mijn interesse in de sterfelijkheid van alles, is het onderwerp voor dit nieuwste stuk ontstaan.
‘Dia de los Muertos’ is een betoverende Mexicaanse traditie die draait om het vieren en eren van de geliefden die ons zijn ontvallen. Dit ritueel ademt de diepe waardering voor de overledenen en hun voortlevende geesten.
Zolang een dierbare, vooral op deze dag, herdacht wordt, leeft deze verder in het hiernamaals. Op het moment dat de herinnering aan iemand verdwijnt, verdwijnt ook de geest uit het hiernamaals…
De zwarte diamanten in het ontwerp symboliseren niet alleen de diepgang van herinneringen, maar ook de tijdloze schittering van degenen die we hebben verloren.
In essentie is deze traditie een viering van het leven, de liefde en de blijvende herinneringen aan onze dierbaren. Het eert de geest van de doden en herinnert ons eraan dat degenen die we liefhadden, altijd voortleven in onze harten. Het juweel is meer dan alleen een sieraad; het is een prachtige ode aan de kracht van liefde en herinnering.
18 karaat gouden bajonet sluiting in de vorm van een schedel met Granulaat. Bezet met 12 zwarte diamanten, samen 2.26 ct
In 2022 gaf Sonja haar eerste presentatie over granuleren.
Bij Gebr. de Nobel in Leiden organiseerde het team van Pecha Kucha Leiden een avond voor sprekers, waar Sonja ook haar verhaal mocht delen.
PechaKucha draait om het vertellen van je verhaal met 20 afbeeldingen, elk voor 20 seconden.
Het bleek een uitdaging om haar twee jaar durende onderzoek samen te vatten in slechts 6.40 minuten, maar Sonja deed haar best om het zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen.
Voor een publiek van honderd mensen was dit een spannend moment, te horen aan de nervositeit in Sonja’s stem :)) en natuurlijk liep haar filmpje vast, waardoor het verhaal niet gelijk synchroon liep met de afbeeldingen. Maar ach, daar leer je van! Sonja vond het een geweldige ervaring.
Copyright Odinski Jewels 2011 – 2024