Granuleren, een verfraaiingstechniek die 5000 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt door de Etrusken: het versieren van een oppervlak met kleine balletjes (granules) van goud of zilver.
Het granuleren begint met het rangschikken van de granules in het gewenste patroon. De granules worden op hun plek gehouden met een mengsel van Arabische gom, kopersulfaat en gedestilleerd water. Vervolgens wordt het geheel verhit. Door de aanwezigheid van het kopersulfaat ontstaat aan het oppervlak tussen de granules en het sieraad een legering die een lagere smelttemperatuur heeft dan het gebruikte goud en/of zilver. Zo kunnen de verschillende onderdelen aan elkaar versmelten zónder dat de granules of het sieraad zélf smelten.
in 2022 gaf ik mijn eerste presentatie over granuleren. In Leiden, bij Gebr. de Nobel, organiseerde het team van Pecha Kucha Leiden een sprekersavond waar ik ook mijn verhaal mocht houden.
Met 20 afbeeldingen jouw verhaal vertellen in 20 seconden per afbeelding, dat is PechaKucha.
Mijn vuurdoop voor een publiek van 100 man sterk, je hoort de spanning in mijn stem :)) en natuurlijk bleef ook mijn filmpje hangen, zoals je hoort, dus liep mijn verhaal niet direct synchroon met de afbeeldingen’:) Ach, Daar leer je van! Ik vond dit erg gaaf om te doen.
Hieronder kun je de video bekijken.
Voorheen werd deze techniek veel toegepast in de verschillende series (vooral KNOCKERS) en bij opdrachten. Sonja heeft zich deze techniek eigen gemaakt door veel te experimenteren. Twee dezelfde materialen fuseren vrij eenvoudig aan elkaar, maar bij het gebruik van twee verschillende materialen is dit proces niet meer zo natuurlijk. Door het gebruik van een speciaal ontwikkelde pasta (die in dit geval wél soldeer bevat) worden de granules toch bijna onzichtbaar gesoldeerd.
Inmiddels is Sonja overgestapt op het echte authentieke granuleren, niet door hardsoldeer te gebruiken maar door te ‘fusen’.
Copyright Odinski Jewels 2011 – 2020