Goudsmid in den haag Odinski Jewels

Granuleren

Granuleren, een verfraaiingstechniek die 5000 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt door de Etrusken: het versieren van een oppervlak met kleine balletjes (granules) van goud of zilver.

Het granuleren begint met het rangschikken van de granules in het gewenste patroon. De granules worden op hun plek gehouden met een mengsel van Arabische gom, kopersulfaat en gedestilleerd water. Vervolgens wordt het geheel verhit. Door de aanwezigheid van het kopersulfaat ontstaat aan het oppervlak tussen de granules en het sieraad een legering die een lagere smelttemperatuur heeft dan het gebruikte goud en/of zilver. Zo kunnen de verschillende onderdelen aan elkaar versmelten zónder dat de granules of het sieraad zélf smelten.

bijzondere ring met regenboog aan edelstenen in zuiver zilver en roodgoud ODINSKI JEWELS

GRANULEREN IN DE SIERADEN VAN ODINSKI

Deze techniek wordt veel toegepast in de verschillende series (vooral KNOCKERS) en bij opdrachten. Sonja heeft zich deze techniek eigen gemaakt door veel te experimenteren. Twee dezelfde materialen fuseren vrij eenvoudig aan elkaar, maar bij het gebruik van twee verschillende materialen is dit proces niet meer zo natuurlijk. Door het gebruik van een speciaal ontwikkelde pasta (die in dit geval wél soldeer bevat) worden de granules toch bijna onzichtbaar gesoldeerd.

Diverse KNOCKERS bewerkt met de versieringstechniek Granuleren.

schrijf je in voor
de nieuwsbrief