Edelstenen zetten in juwelen kan op veel verschillende manieren:
Roos op Folie – Oud slijpsel diamant (Roos) zonder colet, met een fijn zilveren ‘patatzakje’ folie eronder voor extra schitteing —->
Pavé– Kleine edelstenen (vaak diamant) die heel dicht tegen elkaar aan worden gezet waardoor de tafels van de stenen samen één geheel vormen alsof het oppervlak ermee geplaveid (pavé) is.
Micro-pavé– Pavézetting die zo klein en fijn is dat het zetwerk onder een microscoop gedaan wordt.
Filé – Bij deze techniek worden meerdere edelstenen strak op een rij gezet.
Rail – Een rij edelstenen wordt hierbij tussen twee randen (rails) gezet.
Gladom / Bezeel – Voor één steen wordt een aparte zetkast gemaakt. Nadat de steen in de zetkast is geplaatst wordt de buitenste rand van de zetkast om de steen heen gewreven waarmee de steen op zijn plek wordt vastgezet.
Incrustratie – De zettechniek waarbij de edelsteen verzonken wordt gezet in het metaal.
Chaton– Wanneer een edelsteen open wordt gezet en enkel tussen “pootjes” van metaal wordt gezet, dan noem je dat “chatonzetting”.
EDELSTENEN IN DE SIERADEN VAN ODINSKI JEWELS
“In mijn werk zet ik regelmatig edelstenen op verschillende hoogten in het sieraad. In elke fase van het proces, van ontwerp tot maak, moet ik dan rekening houden met welke stenen wáár komen en op welk moment ik ze daadwerkelijk kan zetten. Er zijn bijvoorbeeld edelstenen die de hitte van de vlam kunnen verdragen, maar veel edelstenen kunnen dat niet. Het komt dus voor dat sommige edelstenen al gezet moeten worden nog vóór de ring volledig in elkaar gesoldeerd is.
Het gebruik van lijm om edelstenen “te zetten” is voor mijn werk een no-go. Lijm is niet duurzaam. Nagenoeg alle lijmen vergaan met der tijd. Licht en warmte tasten het aan wat de werking verminderd. Vroeger of later ga je de edelsteen een keer verliezen, daar kun je op wachten!
Alle edelstenen in mijn sieraden worden dus werkelijk met veel zorg in het edelmetaal gezet, zodat je kunt vertrouwen op een degelijke zetting”.