Goudsmid in den haag Odinski Jewels
Zoeken

Keum Boo

Keum-boo is een Koreaanse verguldingstechniek. De term “keum-boo” laat zich vrij vertalen als “vastgezet goud”. En deze vertaling zegt eigenlijk exact wat deze techniek inhoudt.

Bij de keum-boo techniek wordt 24 karaat goud uitgewalst tot een dikte van ongeveer 0,02mm, oftewel 20 micron. (Ca. 20x de dikte van bladgoud). Vervolgens wordt het folie, samen met het te vergulden zilveren object verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 tot 500 graden. Door de hoge temperatuur komt de materie van zowel het goud als het zilver op moleculair niveau meer in beweging. Door op dat moment druk uit te oefenen op het goud en het onderliggende (fijn)zilveren oppervlak, vindt er een elektronenuitwisseling plaats aan het oppervlak van beide metalen. Deze diffusie leidt tot een permanente verbinding tussen het goud en het zilver met een prachtig duurzaam resultaat!

Edele metalen zoals goud en zilver hebben een sterk vergelijkbare atomaire structuur wat ze zeer geschikt maakt voor deze vorm van “verbinden”. En omdat de binding plaatsvindt bij temperaturen die ver onder de normale soldeertemperatuur ligt, biedt de keum-boo techniek een scala aan toepassingsmogelijkheden die anders niet zouden kunnen worden bereikt.

“Het principe van de keum-boo techniek is op zich relatief eenvoudig. Maar omdat ik in mijn ontwerpen meestal met verschillende technieken werk, wordt de logistiek tijdens het maakproces vaak complex.

Neem bijvoorbeeld een zilveren armband met granulen, zwart gepatineerd zilver en keum-boo. Om te kunnen granuleren moet het oppervlak waar de granules op bevestigd worden schoon zijn, geschuurd het liefst. Maar om keum-boo toe te kunnen passen moet de zilveren ondergrond juist een dikke laag fijn zilver hebben (‘witgekookt’, zoals dat heet) zoals bij reticuleren. Terwijl voor het zwart patineren van zilver een ondergrond van fijnzilver juist helemaal niet geschikt is.

Dingen lijken vaak simpel wanneer je alleen het eindresultaat ziet. Maar aan de sieraden van Odinski Jewels gaat veel denkwerk en planning vooraf!”

– Sonja Hunefeld

KEUM BOO IN DE SIERADEN VAN ODINSKI JEWELS

 

Deze techniek wordt veel toegepast in de serie Whose cup of tea? en bij opdrachten. Deze serie begon ooit met een bewerking van echt bladgoud wat verlijmd werd op het sieraad. Omdat lijmen op zich een duurzame verwerking is voor bladgoud was dit in eerste instantie logisch. Toen bleek dat als objecten gedragen worden, deze aan slijtage onderhevig zijn en het verlijmen niet stevig genoeg is. Een andere oplossing was om deze dan te bedekken met Resin (een kunsthars). Op zich een goede oplossing, maar ook dit bleek niet slijtvast en dus niet duurzaam. Er trad slijtage op en verkleuring van het hars.

Na lang denken en zoeken kwam Sonja in aanraking met deze techniek en is gaan experimenteren. Keum Boo toepassen op het platte vlak is heel toegankelijk, maar om dit op een bollend vlak te verwerken is weer een moeilijkheidsgraad hoger. Nu ook dat lukt gaat het experimenteren verder, want de serie ‘Whose cup of tea’ bevat ook roze kleurige parels en die komen het best tot hun recht naast roodgoud. Op het platte vlak is het fuseren van 22 karaat roodgoud inmiddels gelukt, maar terwijl u dit leest gaan de experimenten door om dit ook op een bollend vlak te kunnen verwerken.

oorhangers van oortjes van theekopjes keshi parels en keumboo -ODINSKI JEWELS
perfect ronde tahiti parel en rose zoetwaterparel in zilver en keumboo

schrijf je in voor
de nieuwsbrief