Goudsmid in den haag Odinski Jewels
Search

Gebruikte technieken bij het goudsmeden

“Het vak van goudsmid is veelomvattend. Je gebruikt een scala aan technieken; het één reeds geleerd op school, het andere kom ik tegen in naslagwerken of krijg ik mee uit de interactie met mijn vakgenoten. Uitgeleerd raak je nooit.”

 

GRANULEREN, KEUM BOO EN RETICULEREN

Goudsmeedtechnieken die ik veel in mijn werk toepas zijn granuleren en keum boo. Beiden zijn eeuwenoude technieken die steeds opnieuw zijn uitgevonden door edelsmeden die mij in de duizenden jaren hiervoor vóór gingen. Ik noem het “opnieuw uitvinden” omdat het leren beheersen van zo’n techniek een proces op zich is! Het is niet alleen kwestie van “iets doen” met je gereedschap, ook de scheikundige processen die aan zo’n techniek ten grondslag liggen moet je begrijpen om het te kunnen laten werken. Steeds maar weer proberen en noteren; het maakt dat je uiteindelijk een techniek meester wordt. Ervaring opbouwen is noodzakelijk en dat kost nu eenmaal tijd.

Reticuleren is eveneens een oude techniek waarmee ik het metaaloppervlak een prachtige organische uitstraling kan geven. Het is een goudsmeedtechniek die mij mateloos intrigeert!”

LEGEREN

“Legeren zie ik eigenlijk niet als een aparte techniek maar als de basis van het goudsmeden. Het in bepaalde verhoudingen mengen van verschillende (edel)metalen doe ik zelf. En dat biedt mij eindeloos veel mogelijkheden en vrijheid om exact dát te maken wat ik op dat moment voor een sieraad nodig heb! Denk hierbij aan de uiteindelijke kleur van het metaal, de hardheid, slijtvastheid en natuurlijk de waarde van het materiaal. Daarbij, ik wil niet vastzitten aan standaard fournituren die een groothandel levert. Deze koop ik dan ook niet, alles maak ik zelf.”

verschillende legeringen goud bij -ODINSKI JEWELS

EDELSTEENZETTEN

“Het beheersen van deze techniek was voor mij een must: zonder edelsteenzetten kan mijn werk niet tot stand komen. Voor mijn sieraden gebruik ik namelijk vrijwel altijd veel (en bijzondere) edelstenen!

Het “zetten” van een edelsteen is het vastzetten van een edelsteen in een juweel. Behalve edelstenen kunnen ook andere materialen gezet worden. Denk bijvoorbeeld aan schelpen, hout, kunststof, glas… Door een klein randje (edel)metaal over het materiaal te wrijven wordt het vastgezet in het sieraad.”

 

ZOALS GEZEGD: JE BENT NOOIT UITGELEERD!

“Hoewel ik durf te zeggen dat ik een goudsmid ben met veel ervaring en vakkennis op zak, weet en kan ik nog lang niet alles. In mijn ogen raakt niemand ooit uitgeleerd in dit vak wat sowieso altijd in ontwikkeling is.

Zo zijn er bijvoorbeeld nog diverse technieken waar ik me graag verder in wil verdiepen. Technieken die over het algemeen worden gezien als “een vak apart”, zoals emailleren en graveren.”

– Sonja Hunefeld

schrijf je in voor
de nieuwsbrief